Žluté kari se zeleninou

Žluté kari s kokosovým mlékem se zeleninou - čistě vegetariánská verze

Suroviny

směs zeleniny podle chuti (vhodná je například kombinace rajče, lilek, cuketa, mrkev v zhruba stejných poměrech), 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, 30 gramů žluté kari pasty, plechovka (cca 400 ml), thajská bazalka, sojová omáčka, rybí omáčka, sezamový olej, 1/2 limetky

Recept

Žluté kari na thajský způsob se připravuje velmi rychle a zároveň efekt potěší asi každého milovníka jemně pikantních asijských chutí. Vybranou zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme na kostičky. Oloupaný česnek jemně posekáme. Na pánvi nebo ve woku rozehřejeme přibližně lžíci sezamového oleje. Zesklovatíme cibulku. Vmícháme lžíci kari pasty. Pokud mezi zeleninou máme i něco tvrdšího, jako je například mrkev, přidáme ji také. Zamícháme a zalijeme plechovkou kokosového mléka. Plechovku vypláchneme přibližně deckou vody, a dolijeme k jídlu.

Uvedeme vše do varu. Když kokosové mléko začne vřít, přidáme zbylou nakrájenou zeleninu. Znovu necháme rozbublat, dochutíme dvěma lžícemi rybí omáčky a lžící omáčky sojové. Vaříme přibližně tři minuty. Dochutíme nasekanou thajskou bazalkou (můžeme také případně i vyzkoušet koriandr) a trochou čerstvě vymačkané limetkové šťávy. Necháme už jen probublat a můžeme rovnou podávat. Klasickou přílohou je rýže, ale žluté kari také výtečně chutná s asijskými těstovinami.