Vepřová líčka na červeném víně

Nakrájená vepřová líčka připravovaná na červeném víně a podávaná s bramborovými noky.

Suroviny

500 gramů vepřových líček, mrkev, petržel, kousek celeru, bílá část pórku, cibule, 2 stroužky česneku, 200 ml červeného vína, 400 ml vývaru, nové koření, bobkový list, celý pepř, sůl, olej nebo sádlo

Recept

Vepřová líčka očistíme, zbavíme blanek, opláchneme, pečlivě osušíme a podle potřeby nakrájíme na menší kousky (obvykle stačí rozčtvrtit). Osmahneme zprudka na pánvi s trochou rozpáleného sádla. Maso odložíme na chvíli bokem a na stejném tuku osmahneme jemně pokrájenou cibulku. Přidáme k ní nakrájený česnek, na hrubo nakrájený celer, pórek, mrkev i petržel. Vše velmi krátce osmažíme a zalijeme červeným vínem. Uvedeme do varu, stáhneme plamen a necháme probublávat asi deset minut. Do červeného vína s kořenovou zeleninou vrátíme líčka. Dolijeme horký vývar, přidáme tři bobkové listy, pět nových koření a lžičku celého pepře.

Vývar s červeným vínem, zeleninou i masem necháme pomalu pobublávat necelou hodinu pod pokličkou, dokud vepřová líčka nejsou měkká. Pak je znovu vyndáme, omáčku přecedíme a necháme na větším plameni odpařovat, aby nám trochu zhoustla. Maso vrátíme aby se prohřálo. Vepřová líčka na červeném víně podáváme s bramborovými noky, vařenými brambory nebo s bramborovou či celerovou kaší .

tip: pokud chceme intenzivnější zeleninovou chuť a hustší omáčku, můžeme do šťávy před jejím odpařováním propasírovat trochu uvařené zeleniny.