Vareniky plněné brambory

Ukrajinské vareniky plněné brambory jsou lehké a velmi chutné jídlo

Suroviny

těsto na vareniky: 2 a 1/2 skleničky mouky, 3/4 skleničky vody, 1 vejce, sůl

náplň: 3/4 kilogramu brambor, 1 cibule, máslo, celý pepř, sůl

Recept

Oloupané brambory pokrájíme na kostky a v osolené vodě uvaříme do měkka. Slijeme. Během vaření brambor oloupeme cibuli, nasekáme na kostičky a na másle ji osmahneme do zlatova. Uvařené brambory smícháme s osmaženou cibulkou, pořádně opepříme a rozmačkáme na hladkou bramborovou kaši.

Do mísy nasypeme hladkou mouku a půl lžičky soli. Vlijeme jedno rozšlehané vejce. Suroviny nejdříve promícháváme vidličkou a jak se nám začnou spojovat, tak ručně vypracujeme hladké těsto. Odložíme přibližně na patnáct minut vydýchat pod pokličkou. Následně z něj odtrhneme kus, rozválíme ho na tenkou placku, ze které skleničkou nebo tvarovátkem na pirohy/vareniky vyřízneme kroužky. Do středu každého dáme trochu bramborové náplně, přeložíme napůl, aby nám vznikl měsíček a okraje k sobě přitlačíme a promačkáme prsty nebo vidličkou.

Když jsou všechny vareniky hotové, dáme vařit vodu s trochou soli. Po deseti až dvaceti (podle velikosti hrnce) je dáváme vo vroucí vody, jemně promícháme aby se nepřichytily u dna a když vyplavou, tak vaříme ještě přibližně dvě minuty. Vylovíme je cedníkovou lžící, případně poslední porci slijeme. Vareniky plněné brambory podle klasického receptu podáváme polité rozpuštěným máslem nebo slaninou se škvarky a trochou zakysané smetany na namáčení. Tradičně se ještě na talíři posypou jemně posekaným koprem.