Salát z vařené červené řepy

Salát z vařené řepy s kozím sýrem

Suroviny

2 vařené červené řepy, hrst zelených oliv bez pecky, dvě lžíce krájených jalapeňos, lžíce kaparů, kozí sýr s medem nebo natur, směs salátů (čekanka s polníčkem nebo čekanka s listovým salátem), lžíce slunečnicových semínek, olivový olej, balsamico

Vařenou červenou řepu nakrájíme na plátky, které následně rozčtvrtíme. Jalapeňos papričky nasekáme na jemno, zelené olivy také pokrájíme na kousky. Do mísy vložíme řepu, jalapeňos, olivy, slunečnicová semínka, směs salátů a vše posypeme lžící kaparů. Promícháme dvě lžíce panenského olivového oleje s trochou balzamika a vše prolijeme. Pomocí dvou lžící nebo lžíce a vidličky jemně vše proházíme a promícháme – snažíme se lístky salátu příliš nepomuchlat. Nakonec na vrch jemně nadrolíme kozí sýr a salát z vařené řepy můžeme podávat.

Je skvělý jako samostatné jídlo jen tak s nějakou lehkou bagetkou (nebo i bez ní), ale samozřejmě můžeme ho podávat i jako přílohu k různým jídlům. Tady se určitě fantazii meze nekladou. Kozí sýr (medový je ideální, ale natur se hodí taky) nepromícháváme, protože by nám začal listový salát rychle vadnout a navíc bychom přišli o spoustu skvělých chuťových vjemů.