Polský chlodnik z červené řepy

Polévka polský chlodnik připravená z červené řepy podávaná s vejcem

Suroviny

2 svazečky mladé červené řepy i s listy, 1 svazek ředkviček, 1 okurka, 400 ml podmáslí, 200 ml zakysané smetany, 3 vejce, pepř, sůl

Recepty

Červenou řepu i se stonky a listy pořádně omyjeme a nakrájíme. Dáme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby překrývala celou zeleninu a přibližně patnáct minut povaříme, aby nakrájené mladé bulvy změkly. Necháme vychladnout. Ředkvičky omyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Salátovou okurku oloupeme a pokrájíme na kostičky. Vejce uvaříme natvrdo (přibližně deset minut do momentu, kdy voda začala vřít). Kopr nasekáme. Oloupeme. Do uvařené mladé řepy i s vychladlým řepovým vývarem přidáme připravené okurky, ředkvičky, polovinu kopru a vmícháme zakysanou smetanu s podmáslím. Podle chuti doladíme solí a pepřem. Polský chlodnik rozdělíme do třech talířů a do každého dáme jedno rozpůlené vejce a posypeme zbylým koprem.

info: Polský chlodnik je výtečná polévka na léto – velmi dobře zasytí a zároveň osvěží. Pokud si řepu připravíme den předem, můžeme ji i s vývarem dát do lednice, aby polévka chladila ještě více. Chuť můžeme ještě doladit trochou citronové šťávy nebo dvěma utřenými stroužky česneku.