Polévka ze slepice

Domácí polévka ze slepice - silný zdravý vývar s nudlemi

Suroviny

slepice o váze cca 1,5 kilogramu, 1 větší cibule, 2 větší mrkve, 1 petržel, 1/4 bulvy celeru, 1/2 pórku, 3 stroužky kvalitního česneku, zelená petrželka, libeček, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl

Recept

Očistíme si zeleninu. Mrkve, petržel i celer rozkrojíme na větší kusy. Oloupanou cibuli rozpůlíme a opečeme na řezu na pánvi nebo nad ohněm. Česneky oloupeme. V dostatečně velkém hrnci (aby se nám do něj celé zvíře vešlo) rozehřejeme vodu, vložíme do ní slepici, uvedeme zpět do varu a necháme bublat asi dvě minuty. Vodu slijeme a tím se zbavíme kalu a sraženin. Ptáka zalijeme vodou (dva a půl až tři litry), přidáme tři bobkové listy, čtyři nová koření, šest kuliček celého pepře a uvedeme do varu. Stáhneme hodně plamen tak, aby polévka se slepicí jen trochu probublávala a necháme ji pod pokličkou vařit přibližně dvě hodiny.

Po dvou hodinách přidáme na začátku připravenou zeleninu a polévku také osolíme přibližně dvěma lžičkami soli. Vaříme další tři čtvrtě hodiny a v mezičase si nasekáme hrst zelené petrželky a trochu libečku. Přidáme oboje a vaříme už jen dvacet minut. Nakonec polévku přecedíme. Maso ze slepice můžeme obrat od kostí a přidávat na talíři podle chuti do polévky (nebo si z něj uděláme rizoto či jiný chutný pokrm). Vyvařená zelenina už moc dobrá není. Je lepší si připravit novou samostatně a přidat spolu s nudlemi také rovnou na talíř. Ale samozřejmě proti gustu žádný dišputát, můžeme jíst i tu z vaření polévky.