Polévka z naloženého šťovíku

Polévka z naloženého šťovíku s vejcem na tvrdo čili lahodný šťovíkový boršč

Suroviny

150 gramů naloženého šťovíku, 1 litr vývaru, 4 brambory, 1 střední mrkev, kousek petržele, 1/2 kelímku smetany, 4 vejce, sůl, pepř

Recept

Oškrábeme brambory a nakrájíme je na menší kostky. Oloupanou mrkev a petržel pokrájíme na drobné kostičky. Zakysanou smetanu vyndáme z ledničky. Vývar uvedeme do varu. To, po jakém sáhneme, záleží na osobních preferencích. Recepty na šťovíkový boršč používají jak zeleninový tak drůbeží či hovězí a všechny vychází skvěle. Dokonce v nouzi lze sáhnout po nějaké bujónové kostce, protože výrazná chuť šťovíku stejně bude nakonec dominantní. Když se nám vývar začne vařit, vložíme do něj brambory a dáme vařit vodu na vejce. Minutku nastavíme přibližně na dvanáct minut.

Do bublající vody vložíme vajíčka, stáhneme plamen a necháme je uvařit na tvrdo. To by mělo trvat přibližně stejně dlouho, než se dovaří polévka. Když zapípá minutka přidáme do polévky nakrájenou mrkev a petržel. Po přibližně třech minutách odebereme trochu horké polévky a rozmícháme ji s připravenou smetanou. Do polévky dáme nakládaný šťovík a necháme „rozbublat“. Vlijeme smetanu, zamícháme, uvedeme do varu, stáhneme plamen a necháme vařit ještě zhruba tři minuty. V mezičase by měla být hotová i vejce. Ochladíme je a oloupeme. Rozkrájíme je na čtvrtky, rozložíme do talířů a polévku ze šťovíku můžeme servírovat.

Info: To, jestli se rozhodneme pro smetanu na vaření nebo zakysanou záleží na tom, jak kyselý chceme mít výsledek. Zakysaná efekt zesílí, sladká lehce oslabí. Obě varianty receptu jsou ale velmi chutné.

Co se týká naloženého šťovíku, tak ten si můžeme v sezóně připravit do zásoby sami. V případě, že to nám to z různých důvodů nevyšlo, dnes už není problém ho sehnat. Jen musíme mít po ruce tzv. ruský/ukrajinský/východní obchod. Tam téměř jistě tuto bylinku seženeme.