Poctivá česká cibulačka

Poctivá česká cibulačka jako od babičky

Suroviny

800 gramů cibule, 300 ml suchého bílého vína, 1 litr hovězího vývaru, tymián, 3 stroužky česneku, toastový chléb, sůl, pepř, máslo, olej

Recept

Bílou cibuli oloupeme, pokrájíme na čtvrtky a ty ještě rozkrájíme na půlměsíčky. V hrnci rozpustíme na dvou lžících oleje dvě lžíce másla. Pokud máme přepuštěné máslo neboli ghí, můžeme olej vynechat a připravit cibulačku pouze na másle tak, jako to dělaly naše prababičky. Přidáme cibuli a za stálého míchání pomaličku dusíme všechno přibližně půl hodiny. Nesmí se nám připálit, má jen jemně zhnědnout.

Zvýšíme plamen na sporáku a přilijeme suché bílé víno. Základ na cibulačku mícháme a vaříme přibližně tři minuty. Následně přilijeme horký hovězí vývar a pod pokličkou necháme probublávat přibližně půl hodiny. Na konci se česká cibulačka ještě dochutí tymiánem, čerstvě nadrceným pepřem a podle potřeby ještě solí.

Do české cibulačky ještě patří opečené topinky (ve francouzské bychom zapékali topinky nebo samozřejmě klasické bagety se sýrem v troubě). Ty můžeme trochu vylepšit česnekem. Oloupeme ho, na pánvi rozehřejeme olej. Vmícháme prolisovaný česnek a rovnou přidáme toastový chléb nakrájený na kousky. Opečeme ze všech stran a podáváme k polévce.

info: samozřejmě velmi dobrá je i bezmasá verze cibulačky, tam stačí nahradit hovězí vývar zeleninovým. Dobrou chuť.