Pečená krkovice se špenátem

Pečená vepřová krkovice se špenátem a bramborovým knedlíkem.

Suroviny

cca 1 kilogram vepřové krkovice, 3 stroužky česneku, 1 lžička majoránky, 1 lžička drcené hořčice, 1 lžička drceného koriandru, 1/2 lžičky pepře, olej, sůl

500 gramů špenátu, 1 stroužek česneku, máslo, hladká mouka, smetana, sůl, celý pepř

Recept

Maso omyjeme a osušíme. Tři stroužky česneku oloupeme, posekáme, utřeme s trochou soli. Vmícháme majoránku, hořčici, koriandr a čerstvě nadrcený pepř. Připravenou směsí krkovici pečlivě natřeme. Maso přikryjeme a nebo zabalíme do fólie a odložíme do chladu alespoň na hodinu, ale v ideálním případě do dalšího dne. Maso ze všech stran zprudka opečeme, aby se nám hezky zatáhlo a následně krkovici pečeme přibližně dvě hodiny při teplotě sto osmdesát stupňů. Před podáváním ho necháme chvíli „vydýchat“. Lépe se krájí, když není úplně horká vytažená z trouby.

V průběhu pečení krkovice si připravíme špenát. Z másla a hladké mouky připravíme jíšku. Oloupeme česnek a nasekáme najemno. Špenát hodíme ho na rozehřátou pánev (pokud je úplně zmrzlý, přilijeme tam i trošku vody. Za občasného míchání ho necháme povolovat přibližně pět minut. Vmícháme jíšku, posekaný česnek a trochu čerstvě nadrceného pepře. Nakonec dolijeme smetanu (klasika je normální na vaření, ale zajímavou chuť má i špenát připravený se zakysanou nebo dokonce trochou jogurtu), ochutnáme, podle potřeby dosolíme a opepříme.

Pečená krkovice se špenátem se obvykle u nás podává s bramborovým knedlíkem, méně častý je houskový. Zajímavou variantou přílohy také mohou být noky nebo pražená pohanka.