Nudličky z vepřové kýty jako Stroganov

Vepřová kýta připravená podle receptu jako na Stroganov - podávaná s rýží a obohacena kapary

Suroviny

500 gramů vepřové kýty, 2 lžičky hořčice, 1/2 cibule, 150 gramů žampionů, 1/2 červené papriky, 3-4 malé kyselé okurky, 2 lžíce rajského protlaku, 250 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce hladké mouky, olej, 1 lžíce zakysané smetany, sladká paprika, celý pepř, sůl

Recept

Vepřovou kýtu opláchneme, osušíme a nakrájíme na udličky. Promícháme je s hořčicí, troškou oleje, zaprášíme moukou a necháme alespoň půl hodiny odležet. Cibulku oloupeme a nasekáme na jemné kostičky. Očištěné žampiony pokrájíme na plátky. Červenou papriku zbavíme semínek a nakrájíme na kousky. Menšní kyselé okurky (ideálně kornišonky) pokrájíme na tenká kolečka.

Rozpálíme olej a zesklovatíme na něm cibulku.Přidáme nakrájené žampiony i červenou papriku a společně za občasného promíchávání několik minut restujeme, na konci lehce zaprášíme sladkou mletou paprikou a necháme rozvonět. V nízkém kastrolu rozehřejeme bujón, vložíme do něj zeleninu s houbami. Na pánvi po zelenině zprudka ze všech stran osmažíme nudličky vepřové kýty a pak je přidáme k zelenině do vývaru.

Pod pokličkou všechno na mírném plameni dusíme, dokud kýta nebude měkká. Pak vmícháme rajský protlak. Základní Stroganov ochutnáme a jemně podle chuti doladíme solí i čerstvě nadrceným pepřem. Nakonec ještě vložíme nakrájené plátky kyselých okurek a lžíci zakysané smetany. Promícháme, prohřejeme a můžeme podávat. Ke klasické omáčce Stroganoff se podává rýže, ale s vepřovým je to stejně modifikace, takže se nemusíme obávat jíst Stroganov z kýty třeba s bílým pečivem 🙂

tip: V poslední fázi můžeme také Stroganov obohatit kapary – dodají jídlu další naprosto skvělý rozměr. Vmícháme ve chvíli, kdy přidáváme kyselé okurky a zakysanou smetanu a jen prohříváme, nevaříme.