Klasické španělské ptáčky z hovězího

Klasické španělské ptáčky připravené z hovězího masa podávané s houskovým knedlíkem

Suroviny

4 plátky hovězí kýty na španělské ptáčky, 4 párky (gothaj, špekáčky), kousek slaniny nebo uzeného bůčku, 2 vejce, kyselá okurka, hořčice, sůl, pepř, cibule, sádlo, hladká mouka, hovězí vývar

Recept

Cibuli očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Vejce uvaříme natvrdo. Oloupeme a rozřízneme na čtvrtiny. Okurky podélně rozčtvrtíme. Plátky hovězího masa opatrně naklepeme tak, abychom ho neprotrhli. Každý poprášíme čerstvě nadrceným pepřem, osolíme, potřeme hořčicí, položíme na něj párek (nebo špalíčky vybrané uzeniny), dvě čtvrtky vejce, plátek slaniny nebo uzeného bůčku a kyselou okurku. Zavineme a zavážeme nití nebo spíchneme špejlemi tak, aby nám vznikly ptáčky, ze kterých nic nevypadne.

Na pánvi rozehřejeme sádlo a ptáčky osmažíme ze všech stran tak, aby se nám hezky zatáhly. Vyndáme je a na výpeku osmahneme do zlatova cibulku. Zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem, vmícháme lžíci hořčice a uvedeme do varu. Vložíme španělské ptáčky, stáhneme plamen a pod pokličkou necháme probublávat přibližně hodinu a půl, dokud hovězí maso není měkké. Znovu je vyndáme, omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme a můžeme podávat. Klasickou přílohou je rýže nebo houskový knedlík.

info: pokud nemáme domácí hovězí vývar, můžeme v nouzi použít bujónovou kostku. Párky by měly být kvalitnější s nepříliš tvrdou slupkou (ty ve střívku samozřejmě nejdřív musíme oloupat). Velmi dobře je zastoupí špalíčky nakrájeného gothaje nebo retro špekáčky.