Grilovaná chobotnice

Chobotnice na grilu s bramborem a salátem

Suroviny

1 chobotnice (cca 1 kilogram), 1/2 sklenky bílého vína, 2 citrony, 2 stroužky česneku, 1 cibule, olivový olej, pepř, nové koření, bobkový list, oregano

Recept

Pokud jsme nekoupili chobotnici už vykuchanou, tak ji nejdřív zbavíme vnitřností, očí a zobáku. Velmi pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou. Citron nakrájíme na plátky, cibuli oloupeme a rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Do hrnce dáme vodu, bílé víno, citron, cibuli, 3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 4 pepře. Uvedeme do varu. Do vroucí tekutiny ponoříme chobotnici a rovnou vytáhneme. Tuto činnost opakujeme třikrát až čtyřikrát. Když se začnou chapadla stáčet (také obvykle už nepřerušíme var), můžeme ji ponořit celou a na menším plameni necháme probublávat necelou hodinku. Kdybychom ji ponořili rovnou a vařili bez postupného zahřívání, tak nám nevratně ztvrdne.

Povařená chobotnice se následně rozdělí na porce (většinou po jednom nebo dvou chapadlech). Ty natřeme olivovým olejem a položíme na dobře rozehřátý gril. Pečeme z každé strany přibližně pět minut. V mezičase smícháme oloupaný a prolisovaný česnek s trochou olivového oleje, oreganem, a mletým pepřem. Směsí potřeme hotová chapadla a rovnou je můžeme podávat. Mezi vhodné přílohy patří různě upravené brambory (pečené, vařené nebo hranolky), salát nebo třeba lehká bagetka.