Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné

Falešná polévka dršťková z hlívy ústřičné

Suroviny

500 gramů hlívy ústřičné, 1 menší cibule, 2 mrkve, 2 petržele, kousek celeru, 2 stroužky česneku, 4 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, drcený kmín, sladká paprika, pálivá paprika, majoránka, sůl, pepř, olej, máslo

Recept

Omytou zeleninu oloupeme a bez česneku nakrájíme na kostičky (cibuli na jemnější, zbytek může být trochu hrubší). Oloupaný česnek odložíme bokem. Na troše oleje zesklovatíme nasekanou cibulku, pak přidáme mrkev, petržel i celer a za stálého míchání vše spolu krátce osmažíme. Na druhé pánvi na oleji s trochou másla (a nebo pouze na přepuštěném másle pokud ho máme) osmahneme hlívu ústřičnou nakrájenou na nudličky (jako by to byly klasické dršťky).

K osmažené zelenině vmícháme lžíci sladké papriky a trošku pálivé. Té druhé podle toho, jak máme rádi pikantní jídla, lze ji vypustit úplně. Přidáme falešné dršťky z hlívy, zamícháme a přilijeme přibližně osm sklenic vody. Ochutíme trochou kmínu, bobkovým listem, novým kořením a čerstvě nadrceným pepřem. Trochu osolíme. Prolisujeme dva připravené stroužky česneku. Vaříme přibližně čtyřicet pět minut. Před koncem varu přidáme hrstku majoránky, ochutnáme a podle potřeby ještě trochu doladíme chuť pepřem a solí. Falešná dršťková polévka z hlívy je ještě chutnější, pokud ji na talíři posypeme ještě nějakou celerovou nebo petrželovou natí případně trochou libečku.

info: místo vody můžeme použít dobrý zeleninový vývar, ale ještě více to pak upozadí chuť hlívy.