Čočková kaše nakyselo s vejcem

Čočková kaše doplněná vařeným vejcem a kyselými okurkami.

Suroviny

300 gramů čočky, cca 3/4 litru zeleninového vývaru (v nouzi může být i z kostky), 2 cibule, 3 brambory, vejce, olej, ocet, celý pepř, 3 bobkové listy, 3 nová koření, sůl

Recept

Sušenou čočku pořádně propláchneme, zalijeme tři čtvrtě litrem vody, přidáme bobkové listy, nové koření a rychle uvedeme do varu. Stáhneme plamen a pod pokličkou uvaříme do skoro měkka, čili přibližně kolem dvaceti minut. Slijeme, ale tekutinu, ve které se čočka vařila nevyléváme.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Oškrábané brambory nastrouháme. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a osmažíme cibulku do zlatova. Polovičku odebereme a odložíme bokem do tepla. Do hrnce přidáme nastrouhané brambory a předem připravenou čočku. Zalijeme horkým vývarem a vodou, ve které jsme čočku vařili. Přidáme dvě lžíce octa, ochutíme čerstvě nadrceným pepřem a vaříme přibližně dalších deset minut, kdy by nám měla vziknout čočková kaše. Tu po uvaření můžeme ještě mírně osolit, opepřit nebo doladit lehce nakyselo dalším octem. Ve volnějších chvilkách si uvaříme vajíčka natvrdo. Vaří se přibližně devět minut od vložení do vroucí vody. Pokud jsou hodně velká, klidně ještě tři minutky přidáme. Po uvaření zchladíme pod tekoucí studenou vodou a oloupeme.

Čočkovou kaši podáváme s trochou osmažené cibulky, uvařeným vejcem a tradičně ji také můžeme doladit nakrájenou kyselou okurkou.