Červená čočka na kari

červená čočka připravená na kari s kokosovým mlékem a rajčaty

Suroviny

250 gramů červené čočky, 1 plechovka kokosového mléka, 1 plechovka loupaných a krájených rajčat, kari pasta, rybí omáčka, sojová omáčka, sezamový olej

Recept

Do hrnce nalijeme trochu sezamového oleje a rozehřejeme ho. Přidáme lžíci kari pasty, rozdrobíme ji a necháme lehce zpěnit (rozdrobení je lepší dělat mimo oheň, pasta se má rozvonět, ale nemá se připalovat). Nalijeme plechovku loupaných a krájených rajčat, nalijeme vodu tak do čtvrtiny plechovky a přidáme do hrnce. Když začne vřít, přisypeme červenou čočku a dolijeme pořádně protřepané kokosové mléko. Přidáme půl lžíce rybí omáčky a lžíci sojové omáčky. Všechno pořádně promícháme. Nastavíme kuchyňský časovač na deset minut a když tekutina začne vřít, stáhneme plamen, znovu zamícháme a necháme vše jen mírně probublávat. Po deseti minutách ochutnáme. Pokud je červená čočka stále ještě příliš tvrdá, vaříme další minutu až dvě. Pozor, luštěniny by se neměly rozvařit. Ihned podáváme, můžeme ozdobit čerstvě nasekaným koriandrem.

info: A jakou kari pastu bychom měli na vaření této čočky vybrat? Samozřejmě nejvíc záleží na chuti každého strávníka. Největší klasika je s červenou (barevně k rajčatům i kari pastě), ale i žlutá a zelená jsou velmi dobré. Místo plechovky loupaných rajčat můžeme v sezóně použít rajčata čerstvá, která oloupeme (spaříme a stáhneme slupku) a nakrájíme. Mimo sezónu jsou chutnější ta z konzervy.