Buřtguláš s bramborami

Suroviny: 1/2 kilogramu buřtů (točeňáku, kabanosu, polského salámu etc.), 1 velká cibule, 1 kilogram brambor, pálivá paprika, sladká paprika, celý pepř, 6 nových koření, 3 bobkové listy, 1 stroužek dobrého česneku, kmín, kostka masoxu, kousek špeku, sůl, hladká mouka, zakysaná smetana, olej
Recept: Vaření dobrého buřtgulášku začíná v obchodě výběrem kvalitní uzeniny. Ona je základ, takže šetřit na nějakém odpadu v podobě kuřecích buřtů ze separátu nebo tlustých párků z bůhvíjaké masovosojové drti opravdu nemá nejmenší smysl. Vybraný buřt by se měl pokud možno během výroby co nejčastěji potkávat s masem, dobré vyuzení a zajímavé koření je ještě extra bonus. Hezký finální efekt nám dá nějaká pikantnější uzeninka.
Po dokoupení zbytku surovin a donesení jich domů, se můžeme rovnou vrhnout na výrobu. Začneme loupáním brambor, cibule a… vybraných buřtů. Někdo je neloupe, ale dnešní „střívka“ jsou hnusná a rozhodně by kazila celkový dojem z jídla. Nasekáme špek a cibulku. Bramobry i uzeninu nakrájíme na větší kostky. Brambory můžeme pokrájet případně i na stejně dlusté plátky. To záleží na vkusu každého z nás, co se nám líp bude jíst. V hrnci si rozpustíme špek a osmahneme na něm cibulku dozlatova. Přidáme kmín, prolisovaný česnek a brambory. Promícháme mimo oheň s pálivou i sladkou paprikou (té první by měla stačit lžička, té druhé dáme polévkovou lžíci). Ze sporáku to odstavujeme, aby nám paprika velkou teplotou nezhořkla. Vrátíme na sporák, zalijeme vařící vodou. Přidáme kostku masoxu, pepř, nové koření a bobkový list. Po pěti minutách vaření odebereme trochu omáčky do které vmícháme dvě lžíce hladké mouky a nalijeme zpátky. Vaříme dokud brambory nejsou skoro měkké. Přidáme pokrájené buřty a dovaříme (to by mělo trvat už jen pár minut). Nakonec znovu odebereme trochu omáčky, vmícháme do ní půl kelímku zakysané smetany, vlijeme zpět a necháme přejít varem. Buřtguláš ještě ochutnáme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Podáváme ho s pečivem. Zasytí i potěší nerozmazlené chuťové pohárky. I když na romantickou večeři se tato lahůdka asi přece jen nehodí. Tam raděj jezme žáby, šneky nebo jiný kuřata.